Ουροδυναμικός έλεγχος

Η ουροδυναμική μελέτη είναι μια εξέταση που γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο και αποσκοπεί (1) στην επαλήθευση της ακράτειας ούρων από προσπάθεια, (2) στη διάγνωση της ακράτειας ούρων από υπερδραστηριότητα του εξωστήρα, (3) στην ερμηνεία του τρόπου αποθήκευσης ούρων και του τρόπου ούρησης ενός ατόμου. Η ουροδυναμική μελέτη συνιστάται: (1) στη μέτρηση του υπόλοιπου ούρων μετά την ούρηση, (2) στην ουροροομετρία, (3) στην κυστεο-μανο-μετρία, (4) στη μελέτη πίεσης-ούρησης, και (5) στην προφιλομετρία της ουρηθρικής πίεσης.

Η μέτρηση του υπόλοιπου ούρων μετά την ούρηση εκτιμά την ποσότητα των ούρων που απομένουν εντός της κύστης μετά από ένα επεισόδιο ούρησης. Η μέτρηση του υπόλοιποι ούρων μετά την ούρηση διενεργείται (1) ή απευθείας με την εισαγωγή ουροκαθετήρα στην κύστη δια της ουρήθρας και άμεσο υπολογισμό των ούρων που αποβάλλονται, (2) ή με τη χρήση υπερήχων, οπότε δίχως να χρησιμοποιηθεί καθετήρας κύστης γίνεται υπολογισμός της ποσότητας ούρων με τη χρήση γεωμετρικών τύπων.

Η ουροροομετρία συνίσταται στην καταγραφή ενός επεισοδίου ούρησης. Είναι μια προσπάθεια να αναπαραχθεί στο εργαστήριο ο τρόπος που ουρεί η ασθενής. Η ασθενής προσέρχεται με γεμάτη κύστη (τουλάχιστον 2 ώρες μετά την τελευταία ούρηση) και ουρεί σε ειδικά διαμορφωμένο σύστημα (ροόμετρο). Καταγράφονται παράμετροι όπως η ταχύτητας ροής των ούρων και ο χρόνος της ούρησης. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίνονται με τις υπάρχουσες φυσιολογικές τιμές.

Η κυστεομανομετρία συνίσταται στην καταγραφή ενός κύκλου πλήρωσης της κύστης. Είναι μια προσπάθεια να αναπαραχθεί στο εργαστήριο ο τρόπος που γίνεται η πλήρωση της κύστης της ασθενούς. Αφού αδειάσει η ουροδόχος κύστη, εισάγονται δύο πολύ λεπτοί καθετήρες: ο ένας στην ουροδόχο κύστης διαμέσου της ουρήθρας και ο άλλος στον πρωκτό. Ο πρώτος καθετήρας λαμβάνει πιέσεις από την ουροδόχο κύστη, ενώ ο δεύτερος από την περιτοναϊκή κοιλότητα, δηλαδή το σώμα της ασθενούς. Κατά την εξέταση γίνεται σταδιακή πλήρωση της ουροδόχου κύστης με αποστειρωμένο υγρό. Καθ’όλη τη διάρκεια της πλήρωσης της κύστης γίνεται καταγραφή της μεταβολής των πιέσεων που λαμβάνονται από τους δύο καθετήρες.

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

(Ώρες επισκέψεων )

Δευτέρα – Παρασκευή    17:30μμ – 21:30μμ


(Ώρες επικοινωνίας)

Δευτέρα-Παρασκευή       11:00πμ – 22:00μμ


Τετάρτη                              Κλειστά


Για  ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο

2310 287067

6977227190

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Icon

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Έχοντας θέσει ως κοινό μας στόχο την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών, εργαζόμαστε όλοι από κοινού για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, καθώς έτσι πιστεύουμε πως πραγματοποιούμε και το καθήκον μας ως ιατροί.

themis-mikos

ΜΙΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας (Ουρογυναικολογία)

markou-margarita

ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Μαία

limberiadis-petros

ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Γυναικολόγος