Ακράτεια ούρων από έπειξη

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες διακρίνεται σε ακράτεια ούρων στην προσπάθεια, σε ακράτεια ούρων από έπειξη και σε ακράτεια ούρων μικτού τύπου. Η ακράτεια ούρων από έπειξη είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος. Οι γυναίκες που έχουν ακράτεια ούρων από έπειξη παρουσιάζουν απώλεια ούρων όταν συμβαίνει μία μη αναμενόμενη σύσπαση του εξωστήρα μυός της κύστης.

Οφείλεται, δηλαδή, σε υπερδραστηριότητα του εξωστήρα μυός της κύστης και για το λόγο αυτό περιγράφεται ως υπερδραστήρια κύστη. Όταν αναφερόμαστε σε ακράτεια ούρων από έπειξη, περιλαμβάνουμε και περιπτώσεις που έχουν την ίδια αιτία αλλά πιο ήπια συμπτωματολογία.

Η συχνουρία, η έπειξη προς ούρηση, και η νυχτουρία αποτελούν συμπτώματα που περιλαμβάνονται στη διαγνωστική ομπρέλα του Συνδρόμου Υπερδραστήριας Κύστης. Οι αιτίες είναι το γήρας, οι κακές συνήθειες ούρησης σε μικρότερες ηλικίες, το ιστορικό κακώσεων της ουροδόχου κύστης, ενώ η ακράτεια ούρων από έπειξη μπορεί να συνυπάρχει με καταστάσεις όπως η πρόπτωση γεννητικών οργάνων.

Οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης παρουσιάζουν συχνουρία, νυχτουρία, έπειξη προς ούρηση χωρίς την παρουσία ακράτειας ούρων και ακράτεια ούρων μετά από έπειξη προς ούρηση.

Η συχνουρία είναι ο αυξημένος ημερήσιος αριθμός επεισοδίων ούρησης (>7 φορές/24ωρο). Η νυχτουρία είναι ο αυξημένος αριθμός επεισοδίων ούρησης κατά τη διάρκεια του ύπνου (>1 φορά/επεισόδιο ύπνου). Η νυχτουρία διαφέρει από την ενούρηση, καθώς στην τελευταία υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ στην πρώτη η ασθενής ξυπνά και σηκώνεται επειδή έχει έντονη επιθυμία για ούρηση.

Η έπειξη προς ούρηση είναι το σύμπτωμα κατά το οποίο η ασθενής θα νοιώσει έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναβάλλει. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και σε περιπτώσεις νευρογενούς κύστης, όμως σε αυτές τις ασθενείς υπάρχει σαφές ιστορικό νευρολογικής βλάβης. Στο σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν βλάβες από το νευρικό σύστημα, ή άλλες παθολογίες από το ουροποιητικό σύστημα. Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης είναι ιδιοπαθές.

Η ακράτεια ούρων από έπειξη δεν αποτελεί απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα υγείας. Παρόλα αυτά, είναι μία πολύ ενοχλητική κατάσταση, και οι περισσότερες γυναίκες σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να την αντιμετωπίσουν: χρόνο και ενέργεια για να διατηρηθούν καθαρές και να απομακρύνουν άσχημες οσμές και μη καθαρά ρούχα, χρήματα για την αγορά σερβιετών και ειδών υγιεινής για την ακράτεια.

Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι η ακράτεια ούρων υπονομεύει κάθε είδους κοινωνικότητα: από την απλή έξοδο από το σπίτι, έως και τις συναντήσεις με την οικογένεια ή τους φίλους. Τέλος, η ακράτεια ούρων αποψιλώνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας αποδιοργανώνοντας την καλή εικόνα εαυτού, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην επιδείνωση της σεξουαλικής ζωής

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα – Παρασκευή                                                       8:00- 17:00
Σάββατο9:30 – 17:00
Κυριακή9:30 – 15:00

Για  ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο

2310 287067

6977227190

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Icon

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Έχοντας θέσει ως κοινό μας στόχο την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών, εργαζόμαστε όλοι από κοινού για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, καθώς έτσι πιστεύουμε πως πραγματοποιούμε και το καθήκον μας ως ιατροί.

themis-mikos

ΜΙΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας (Ουρογυναικολογία)

markou-margarita

ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Μαία

limberiadis-petros

ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Γυναικολόγος