Διαπερινεϊκό / Διαιδοιϊκό υπερηχογράφημα

Το διαπερινεϊκό/διαιδοιικό υπερηχογράφημα εκτελείται χρησιμοποιώντας την διακοιλιακή κεφαλή (διαπερινεϊκό) ή την διακολπική κεφαλή (διαιδοιικό). Η κεφαλή θα τοποθετηθεί στην είσοδο του κόλπου. Το διαπερινεϊκό/διαιδοιικό υπερηχογράφημα (Trans-perineal Ultrasound, TPUS) αποσκοπεί στην απεικόνιση των δομών του σώματος που βρίσκονται στο περιφερικότερο τμήμα της πυέλου: η ουρήθρα, το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, ο τράχηλος της μήτρας, το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, οι ιστοί πέριξ του κόλπου και της ουρήθρας, το ορθό και ο πρωκτός, καθώς και ο ανελκτήρας μυς του πρωκτού.

Το διαπερινεϊκό/διαιδοιικό υπερηχογράφημα (Trans-perineal Ultrasound, TPUS) μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα δύο διαστάσεων, τριών διαστάσεων (3D) ή τεσσάρων διαστάσεων (3D-4D όπου προστίθεται και ο χρόνος). Το διαπερινεϊκό/διαιδοιικό υπερηχογράφημα (Trans-perineal Ultrasound, TPUS) αποδίδει περισσότερες πληροφορίες όταν γίνεται με τρόπο δυναμικό, ώστε να μπορεί να γίνει αξιολόγηση των οργάνων σε συνθήκες ηρεμίας, σε συνθήκες κίνησης, σε συνθήκες μέγιστης σύσπασης των μυών πυελικού εδάφους (kegel σύσπαση) ή σε συνθήκες μέγιστης δοκιμασίας εξώθησης (δοκιμασία Valsalva).

Η ουρήθρα αξιολογείται για το μήκος της, την κινητικότητά της, τη μετατόπιση του έσω στομίου της κατά το βήχα ή τη δοκιμασία Vasalva, την παρουσία κύστεων, μορφωμάτων, ξένων σωμάτων (π.χ. ταινία ακράτειας). Το πρόσθιο και το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου αξιολογούνται για την κινητικότητα τους κατά την δοκιμασία βήχα ή τη δοκιμασία Valsalva και την παρουσία κύστεων, μορφωμάτων, ξένων σωμάτων (π.χ. πλέγμα). Ο τράχηλος της μήτρας αξιολογείται για το μήκος του και την κινητικότητά του κατά την δοκιμασία βήχα ή τη δοκιμασία Valsalva. Οι ιστοί πέριξ του κόλπου και της ουρήθρας αξιολογούνται για την παρουσία κύστεων (βαρθολίνειος κύστη, κύστη Gartner, κύστη πόρου Muller, εκκόλπωμα) ή μορφωμάτων (λειομύωμα, όγκοι). Ο πρωκτός αξιολογείται για την ακεραιότητα του σφιγκτήρας του. Ο ανελκτήρας μυς του πρωκτού ελέγχεται με το 3D υπερηχογράφημα και αξιολογείται για το πάχος του, για το μέγεθος του περιγράμματος του (Levator hiatus), την ακεραιότητα του περιγράμματος του (Levator hiatus) και την παρουσία τραυματισμών στον μυ, και τις αλλαγές στο μέγεθος του περιγράμματος του κατά την σύσπαση Kegel ή τη δοκιμασία Valsalva.

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

(Ώρες επισκέψεων )

Δευτέρα – Παρασκευή    17:30μμ – 21:30μμ


(Ώρες επικοινωνίας)

Δευτέρα-Παρασκευή       11:00πμ – 22:00μμ


Τετάρτη                              Κλειστά


Για  ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο

2310 287067

6977227190

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Icon

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Έχοντας θέσει ως κοινό μας στόχο την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών, εργαζόμαστε όλοι από κοινού για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, καθώς έτσι πιστεύουμε πως πραγματοποιούμε και το καθήκον μας ως ιατροί.

themis-mikos

ΜΙΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας (Ουρογυναικολογία)

markou-margarita

ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Μαία

limberiadis-petros

ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Γυναικολόγος